Låna pengar till att köpa möbler och inredning

Lån till möbler och inredning

Har du planer på att ta lån till att finansiera köp av balkongmöbler? Eller kanske rör lånet en mysig och skön soffa till vardagsrummet eller varför inte ett set med nya moderna sovrumsmöbler? Oavsett vad du har planer på att låna pengar till är det bra att ha koll på hur olika lån fungerar och vad det faktiskt innebär att ta lån.

Välj rätt sorts lån

Att det idag finns flera olika typer av lån man enkelt kan ansöka om på nätet är knappast en stor nyhet. Lån som erbjuds på den svenska lånemarknaden kan ofta delas upp i två olika kategorier - lån som kräver säkerhet och lån som går att få utan säkerhet. När någon ska låna till möbler är det nästan alltid frågan om lån som går att få utan säkerhet (så kallade privatlån).

Privatlån till att köpa möbler

Om du är intresserad av ett lån som är mycket enkelt att ansöka om online och som du kan betala tillbaka över längre tid (här snackar vi om år i stället för månader), är du troligtvis på jakt efter ett privatlån utan säkerhet. En av fördelarna med att teckna ett privatlån är att du kan låna pengar utan att behöva lämna någon form av säkerhet. Det här innebär att du inte behöver använda en bostad eller en bil som säkerhet för lånet.

Att man tecknar privatlån för att finansiera köp av möbler och inredning är inte alls ovanligt. Privatlån utan säkerhet erbjuds av en lång rad svenska banker och andra långivare. Lånesumman kan vara på allt från cirka 5000 kr, upp till 600 000 kronor, mycket beroende på vilken långivare man vänder sig till. Ett annat stort plus med privatlån är att du kan välja en lång återbetalningstid, vilket kan göra det lättare att hantera din månadskostnad.

Generellt sett är räntan på privatlån alltid flera procentenheter högre än på bostadslån (där man lånar med bostaden som säkerhet), men klart lägre än på snabblån som du kan läsa mer om nedan. Det är därför extra viktigt att noggrant jämföra olika långivare och deras lånevillkor innan du väljer ett privatlån, för att hitta det bästa lånet för just dina behov och förutsättningar.

Snabblån till möbler

Snabblån kan vara intressant när man blixtsnabbt vill få in pengarna på kontot. Kanske har man precis noterat att det lokala möbelvaruhuset har stor rea. Först till kvarn är dock en regel som brukar gälla och behöver man vänta i flera dagar på att ett lån ska betalas ut finns det risk att lagret hinner tömmas. Då kan det vara intressant att i stället fundera på om ett snabblån kan vara ett alternativ.

När du ansöker om ett snabblån på webben får du ofta svar inom några minuter och blir du beviljad ett lån kan du ha pengarna på ditt konto redan samma dag. Vissa långivare betalar ut snabblån även under kvällar och helger (så kallade "helglån").

Kraven är dessutom ofta låga vilket betyder att de allra flesta som har någon form av regelbunden inkomst är välkomna att ansöka. Tidigare betalningsanmärkningar, om vi ska ta ett exempel, behöver inte vara ett stort hinder för att man ska kunna få ett snabblån beviljat.

Det negativa med snabblån är dock att räntan är hög och löptiden kort. Idag är det till exempel inte alls ovanligt att ett snabblån kommer med en effektiv ränta som ligger någonstans mellan 25-40%, vilket är något man sällan ser på vanliga privatlån. Lån av den här typen är med andra ingen bra långsiktig lösning. Vill du teckna snabblån till att finansiera köp av möbler trots att du noterat att lånet kommer med en hög ränta är det viktigt att se till att lösa lånet så fort som möjligt.

Även om många direkt tänker att en effektiv ränta på 25-40% är skyhögt (vilket det faktiskt är), så kunde det se värre ut förr. Om vi kikar flera år bak i tiden, t.ex tidigt 2000-tal, var det inte alls ovanligt med snabblån (som på den tiden ofta kallades för smslån) där de effektiva årsräntorna kunde ligga på flera hundra procent. Flera av de riktigt dyra lånen försvann dock efter att reglerna för snabblån skärptes år 2018. Bland annat infördes ett räntetak.

Vad är kraven för att ta lån?

För att ta ett privatlån utan säkerhet (ibland även kallat blancolån), som är det vanligaste alternativet för att låna pengar till möbler och inredning, finns det oftast följande krav: Att du är minst 18 år gammal, att du har en fast inkomst från antingen arbete eller pension och att du inte har några aktiva skulder hos Kronofogden.

Det kan också finnas andra krav som långivaren ställer, såsom att du ska ha varit anställd i minst 1 år eller att du varit skriven i Sverige i minst 3 år. Det är därför bra att undersöka exakt vilka grundkrav som gäller för det specifika lånet du är intresserad av.

Alternativ till lån

Finns det alternativ till lån? Att ta lån till att köpa möbler är verkligen inte någonting för alla. Ibland kan det faktiskt vara mycket klokt att helt avstå från att låna pengar och vänta med att köpa möbler och inredning till den dagen man själv har sparat ihop pengarna.

Detta brukar vara speciellt viktigt att tänka på om man i dagsläget inte är helt hundra på att man i framtiden kommer kunna återbetala lånet i tid. Kanske har man nyligen gått ned från en heltidsanställning till deltid eller under årets gång haft problem med att betala alla räkningar i tid. Då är det helt klart bättre att vänta eller försöka hitta alternativ till lån.

Ett alternativ till lån kan vara att du kollar om det finns någonting du inte längre behöver som du kan sälja på nätet. Många människor runt om i landet har idag en hel del prylar som ligger och samlat damm i ett garage eller källarförråd. Här snackar vi om prylar som relativt snabbt och enkelt skulle kunna säljas på till exempel blocket eller tradera.

Du kan också försöka hitta prylar som du kan köpa billigt av någon annan och sedan sälja vidare med vinst. Detta kräver vanligtvis lite research och tålamod, men det kan vara ett bra sätt att tjäna lite extra pengar utöver din ordinarie inkomst.